Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Octrooiaanvragen: Nederland op 8e plaats wereldwijd

Nederland is met ruim 7.000 Europese octrooiaanvragen in 2023 een sterke speler op het gebied van innovatie. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het Europees Octrooibureau (EOB). In de wereldwijde EOB-ranglijst staat Nederland op de 8e plek.

Belangrijkste bevindingen EOB-rapport

  • Stijging van aantal octrooiaanvragen: Nederlandse bedrijven en uitvinders dienden in 2023 7.033 Europese octrooiaanvragen in, een stijging van 3,5% ten opzichte van het jaar ervoor. Deze groei ligt boven het EU-gemiddelde van 1,5%.
  • Unitair octrooi populair: Nederlandse octrooihouders tonen interesse in unitaire octrooibescherming. Voor een kwart van hun nieuw toegekende octrooien is een unitair octrooi aangevraagd.
  • Sectoren in opkomst: medische technologie voert de boventoon bij Nederlandse uitvinders, maar ook de sectoren chemie en biotechnologie laten een sterke groei zien.
  • Noord-Brabant aan kop: Noord-Brabant blijft de hoogstgeplaatste regio in Nederland voor octrooiaanvragen en staat op de 5e plaats in Europa.
  • Koninklijke Philips in top 10: wereldwijd staat Koninklijke Philips in de top 10 van bedrijven met de meeste Europese octrooiaanvragen.
  • Vrouwelijke uitvinders: bijna een derde van alle Europese octrooiaanvragen uit Nederland noemt ten minste één vrouwelijke uitvinder.

Wereldwijde ranglijst

Nederland behoudt zijn 8e plaats in de wereldwijde EOB-ranglijst, boven het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Italië. Gemeten naar octrooiaanvragen per hoofd van de bevolking staat Nederland zelfs op de 5e plaats. In totaal ontving het EOB in 2023 een recordaantal van 199.275 octrooiaanvragen, een toename van 2,9% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Aandacht voor vrouwelijke uitvinders 

De Patent Index van 2023 benadrukt niet alleen de innovatiekracht van Nederland, maar kijkt ook naar de bijdrage van vrouwelijke uitvinders. Nederland en Finland hebben met 31% het grootste aandeel octrooiaanvragen met een vrouwelijke uitvinder, naast Spanje (46%), Frankrijk (33%) en België (32%).

Samenwerking Octrooicentrum Nederland en EOB

Octrooicentrum Nederland werkt nauw samen met het EOB. Zij geeft onder andere voorlichting aan (toekomstige) technisch innovatieve ondernemers en het hoger onderwijs over nationale en internationale ontwikkelingen op het gebied van octrooien en het octrooisysteem. 

Geplaatst in Nieuws
19 mrt. 2024